Spring naar inhoud

Nee, dat hoeft echt niet!

Het lijkt vaak de gouden regel in marketing: hoe meer geld je in advertenties stopt, hoe meer ogen je trekt. In veel gevallen is dat waar, maar tegenwoordig lijken consumenten steeds minder gevoelig voor ‘luidruchtige’ merken. Ze worden slimmer, kunnen beter filteren wat ze willen horen, en raken moe van de constante stroom aan advertenties. Het resultaat? De merken die het meeste lawaai maken, verdwijnen vaak gewoon in de massa.

De vraag is: hoe zorg je ervoor dat je merk opvalt en blijft hangen bij je doelgroep? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt: je hoeft niet altijd het luidste te zijn om zichtbaar te blijven. Wat je wel nodig hebt, is een merkstrategie die draait om relevantie en authenticiteit.

1. Een goed product is je grootste marketingmachine

Een goed product is de basis. Als je product niet goed genoeg is, zal het niet resoneren met je doelgroep, hoe hard je ook schreeuwt. Met een gemiddeld product val je niet op. Een uitstekend product wél, dat trekt vanzelf de aandacht.

Neem bijvoorbeeld Stanley tumblers (thermosbekers): het merk was altijd al aanwezig, maar pas toen het een product lanceerde dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel was, ging het viral. Zonder gigantische campagnes of advertenties, maar door simpelweg een product aan te bieden waar de consument echt behoefte aan had. Zo ontstaat er mond-tot-mondreclame, en wordt je merk groter zonder dat je daarvoor hoeft te schreeuwen.

2. Kies het juiste moment, én het luidste kanaal

Soms heb je wel een goed product, maar wil het maar niet echt aanslaan. Dat betekent niet dat je moet beginnen met een mega-campagne. Het gaat erom op het juiste moment, op het juiste platform en met de juiste boodschap aanwezig te zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen HEMA en De Vegetarische Slager. Hun introductie van een vegetarische rookworst was perfect getimed: precies in een periode waarin duurzaamheid en plantaardig eten volop in de belangstelling stonden. In plaats van een overdreven campagne, werd het product gelanceerd met een duidelijke boodschap en op een plek (de vertrouwde HEMA-winkel) waar consumenten er al open voor stonden. Het resultaat? Het resultaat? Veel media-aandacht en een duidelijk signaal naar de consument, zonder geschreeuw.

3. Consistentie is luider dan een campagne

Marketingcampagnes zijn geweldig voor het genereren van buzz, maar de impact van één campagne vervaagt vaak snel. Het zijn niet de korte, krachtige campagnes die je merk stevig in de gedachten van je klanten verankeren, het is de consistentie die je merk op de lange termijn versterkt.

Dove heeft bijvoorbeeld al meer dan 20 jaar dezelfde boodschap van ‘real beauty’ in elke campagne, post en verpakking. Het is een merk dat consistent is in zijn boodschap, wat het merk enorm sterk maakt. Oatly doet hetzelfde: hun specifieke toon, visuals en humor blijven overal hetzelfde, waardoor je het merk altijd meteen herkent.

Bij Fronttaal begrijpen we dat marketing consistentie essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen. Een keer iets fantastisch doen kan tijdelijk impact maken, maar door consistent aanwezig te zijn met een herkenbare boodschap, zorg je ervoor dat jouw merk top-of-mind blijft bij je doelgroep.

4. Kleine merken kunnen zich ook onderscheiden

Niet elk merk heeft een groot budget, maar dat betekent niet dat je niet op kunt vallen. Het draait om relevantie, helderheid en een goed product met een duidelijke visie die mensen willen delen.

Neem Upfront, een Rotterdamse startup die het voedingssysteem radicaal wil veranderen. Geen vage beloftes of ingewikkelde labels, maar een helder verhaal over ingrediënten, werking en herkomst. Door eerlijk te communiceren en een sterk visueel merk neer te zetten, hebben ze zonder massale campagnes een loyale doelgroep opgebouwd die hun missie deelt en uitdraagt.

Bij Fronttaal helpen we bedrijven om zich te onderscheiden door authentiek en creatief te communiceren, zonder enorme budgetten. Een groot budget is geen garantie voor succes. Een slimme middelenmix is daarentegen soms effectiever dan een groot budget.

Conclusie: Luid zijn is niet altijd de oplossing

In marketing draait het niet meer om het hoogste volume, maar om de meest relevante en authentieke aanwezigheid. Het gaat niet om hoeveel mensen je bereikt, maar of je ze raakt met je boodschap op het juiste moment

Bij Fronttaal begrijpen we dat het niet altijd gaat om ‘luid zijn’. Het draait om een merkstrategie die gericht is op het toevoegen van waarde, consistentie en het inspelen op de behoeften. Als je je merk slim positioneert met een heldere propositie en ook nog eens op het juiste moment, dan wordt het vanzelf zichtbaar. Je hoeft niet te schreeuwen om op te vallen – je hoeft alleen maar te zorgen dat je boodschap de juiste mensen bereikt, wanneer ze die het meest nodig hebben.